Magamról ★ web: zelenij.hu, trxedzo.hu ★ e-mail: linda@zelenij.hu ★ facebook: facebook.com/edzesrefel

Ne dőlj be az átverős címkéknek!

A minap épp egy nagy hipermarketben voltunk vásárolni, amikor is érzetem, hogy elég szomjas vagyok. Gondoltam nézek valami ízesített innivalót, ami nem light kóla. Ekkor akadt meg a szemem az l-carnitines sportitalon. Miután megnéztem az összetevőket gyorsan vissza is tettem…

Bár jogszabályokkal próbálják szabályozni a termék címkéken lévő adatokat, a megtévesztések elkerülése végett, mégis sokan átverések áldozata lesz. Ugyanis emberek többsége nem fordítja meg a dobozt, vagy a palackot, hogy az összetevőket is áttanulmányozza. Pedig abból minden kiderül. Ilyen például ez a zsírégető ital, amit nagy bevásárlóközpontok polcain is meg lehet találni. A címke elején szép nagy betűkkel rá van írva, hogy l-carnitin. Erről pedig szinte mindenki tudja, aki valaha próbált lefogyni, hogy zsírégető hatással bír. Ez eddig mind szép és jó, de vessünk egy pillantást az összetevőkre.

100ml liter ilyen üdítő 6,8 gramm szénhidrátot tartalmaz. A palack 700ml-es tehát egy ilyen üvegben 47,6 gramm szénhidrát van! Ez egy 60 kg-os diétázó nő közel egy napi megengedett szénhidrát bevitele. Ez aztán a zsírégetés. Arról nem is beszélve, hogy egyetlen adatot sem találtam arról, hogy mennyi L-carnitint tartalmaz. Ami pedig nem részletkérdés, ahhoz, hogy a carnitin valóban hasson, minimum 1000mg-ot kell bevinni a szervezetbe egyszerre. Nem mellesleg csak akkor hat, ha edzés előtt isszuk és nem cukros löttyel.

Ha mégis szeretnétek carnitines italt inni én az ajánlom, hogy vegyetek folyékony L-carnitint, amit a legtöbb táplálék kiegészítő cég gyárt. Aztán vegyetek egy üveg ásványvizet és öntsétek bele a folyékony zsírégetőt és mehet is az edzés.

Tehát mindig legyetek résen és ne sajnáljátok az időt arra, hogy átnézzétek az összetevőket. Lehet, hogy ilyen apróságokon áll vagy bukik a diétátok. Ne hagyjátok, hogy bepalizzanak a feliratok és Edzésre Fel!