Magamról ★ web: zelenij.hu, trxedzo.hu ★ e-mail: linda@zelenij.hu ★ facebook: facebook.com/edzesrefel

Felszívódás gátlóval a zsírpárnák ellen

Szó volt már a termogén zsírégetőkről és a karnitinről, ami a legismertebb zsírégető. De van még egy fontos csoport a zsírégető táplálék kiegészítők között, amikről eddig nem esett szó: a felszívódás gátlók. Mint a nevükből is kiderül, nem szószerinti zsírégető hatásúak, hanem segítenek kijavítani az étkezések során elkövetett esetleges bakikat.

Tehát hogyan működnek?

Ezeknek a táplálék kiegészítőknek a működése lényegében nem függ a sportolástól, annál inkább az étkezéstől. Ezek a blokkoló hatással bíró készítmények a táplálékból származó szénhidrátokat és zsírokat nem engedik felszívódni a szervezetben és ezáltal zsírpárnaként lerakódni.

A két legelterjedtebb ilyen készítmény a HCA és a Chitosan. Az előbbi egész biztosan a legjobb barátod lesz, mindjárt megérted miért. 🙂

HCA

A HCA a szénhidrátok nagy ellensége, ami a te nagy ellenséged is (szénhidrát= kenyér, péksütik, tészták stb.). A narancsbőr és egyéb csúnya zsírpárnák okozója a túlzott szénhidrát bevitel. A HCA képes az elfogyasztott szénhidrátok egy részét a vérben tartani, ezzel meggátolva azok elraktározását. Így a szénhidrát arra lesz felhasználva, ami a funkciója – energiát ad a szervezetnek és elég az izommunka során. Emellett ez egy növényi kivonat – Garcinia Cambogia – így aggodalomra semmi pánik. Ez nem egy káros készítmény.

A fent leírtak alapján a szedésének időpontja nagyon fontos. Minden szénhidrátos étkezés előtt kb. fél órával kell bevenni.

Chitosan

A Chitosan abban különbözik a HCA-tól, hogy a táplálékból származó zsírokat köti meg, nem pedig a szénhidrátokat. Egész pontosan ez egy rost, ami saját tömegénél ötször több táplálékból származó zsírt tud megkötni, anélkül, hogy a szervezet lebontaná és elraktározná zsírpárnaként. Ennek azért van kisebb jelentősége, mert a zsírfogyasztás manapság jóval moderáltabb, mint a szénhidrát. De egy-egy disznótoros előtt jó szolgálatot tehet.

A Chitosan szintén egy természetes anyag – rákpáncél kivonat. Alkalmazása pedig olyan, mint a HCA-é. Zsíros ételek fogyasztása előtt kb. fél órával kell beszedni.

A HCA és a Chitosan külön-külön termékként és egyes gyártóknál egyben is kapható.

Fontos! A HCA és a Chitosan nem képes korlátlan mennyiségben meggátolni a felesleges tápanyagok elraktározását. Továbbra sem lehet mértéktelenül enni. Ellenben a diétát meggyorsítják, mert az amúgy is mérsékelt szénhidrát és zsír bevitel sem raktározódik el zsírpárnaként. Ráadásul a HCA a „low-carb” diétához extra energiát is szolgáltat, azáltal, hogy a vérben tartja a szénhidrátokat, hogy a szervezet elhasználhassa.

További zsírégetőkkel kapcsolatos írásaim: